Vejledning
Dette er en kort vejledning i hjemmesidens formål og funktioner. Hjemmesiden har til formål at præsentere indgangsvinkler til arbejdet med det danskfaglige problemfelt omkring nutid-r.
Indledning
1. april 2016 skriver fortæller professor Jørgen Schriver, at Dansk sprognævn har besluttet at opgive at lære danskerne forskellen mellem at skrive eksempelvis ”Jeg drikker” (nutid) og ”Jeg vil drikke” (navnemform). I artiklen siger han følgende: ”Vi har nu i årtier forsøgt at lære danskerne forskellen på ”Jeg kører” (nutid) og ”Jeg vil køre” (navneform) og må erkende, at det er en umulig opgave for os”, fortæller professor i klassiske staveproblemer hos Dansk Sprognævn, Søren Schriver. Ifølge artiklen vil det fremover være valgfrit at bruge nutids-r’et.
Den kvikke læser vil med det samme lægge mærke til datoen og lette på smilebåndet. Her er tale om en aprilsnar. Men måske fornemmer man også, at der er en grad af alvor bag joken.
Læs hele aprilsnaren her
Det er denne hjemmesides ypperste formål, at samle links og komme med eksempler på opgaver til arbejdet med problematikken nutids-r.
Læringsmål
Færdighedsmål
Du kan registrere og korrigere egne og andres fejl om nutids-r
Vidensmål
Du har viden om, hvordan man kan minimere fejl med nutids-r’et
Kom i gang...
Tryk på MENU! øverst på siden. Her finder du:
1. Begrundelse for arbejdet og vejledning
2. Opgaver: Her kan du finde links til nyttige læringsportaler. Her findes træningsøvelser til emnet nutids-r plus og andre grammatiske problemstillinger. Eksempler på gratis online læringsressourcer er: Dansk sprognævn. Sprog.dk. Links til disse er præsenteret under fanebladet opgaver. Skoler skal have abonnement til følgende portaler for at kunne fungere: Grammatip.com, Gyldendal og Clio Online.
3. Evaluering: Leg med Kahoot
4. Inspiration. Udfordringsopgaver til den dygtige elev.